Haagbeuk / Carpinus

Carpinus betulus (haagbeuk)

  • Standplaats: volle zon/halve schaduw
  • Grondsoort: kan beter tegen natte grond dan de gewone beuk
  • Wintergroen: nee (bladverliezend)
  • Winterhard: ja

Haagbeuk ook wel Carpinus betulus genoemd, draagt levendig, helder groen blad dat in de herfst verkleurt naar geel. In de winter ziet haagbeuk er kaal uit, want in deze periode verliest hij zijn blad. Begin april krijgt haagbeuk weer jong, groen blad. Haagbeuk groeit wat sneller dan beukenhaag (Fagus sylvatica).

Planttijd haagbeuk ( Carpinus betulus ):

Jonge haagbeukplanten met blote wortels kunnen vanaf oktober/november tot maart/april geplant worden.Op de meeste gronden is het verstandig om grondverbeteraar toe te passen zodat de planten gemakkelijker kiemwortels vormen. Haagbeuk kan beter tegen natte omstandigheden dan de gewone beuk.

Verschil tussen beukenhaag en haagbeuk:

fagues-sylvatica-beukenhaag-daamen

Fagus sylvatica (beukenhaag) in de zomer herken je deze aan zijn groene blaadjes. In de herfst verkleurt het blad naar oranjebruin. Gedurende de winter verdort het blad maar blijft wel aan de haag hangen. Een beukenhaag wordt gedurende de winterperiode dus beslist niet kaal. Eind april maken de oude verdorde, bruine bladeren plaats voor nieuw groen blad.

carpinus-betulus-haagbeuk-daamen

Het blad van haagbeuk (Carpinus betulus) valt daarentegen op door zijn gekarteld blad en diepe nerven. In de herfst neemt het blad van haagbeuk een gele kleur aan. Ook verliest hij in de winter bijna al zijn bladeren. In het voorjaar krijgt een haagbeuk enkele weken eerder groene bladeren dan de beukenhaag.

Snoeien:

Wanneer haagbeuk (Carpinus betulus) snoeien?De haag kan het beste eind mei/begin juni gesnoeid worden en in augustus/september nog een keer. Bij bewolkt weer snoeien anders verbranden de bladeren van de planten door de felle zon!

Foto’s van onze boomkwekerij

  • planten_mei_2011,8
  • kwekerij_okt.nov.2012_038
  • kwekerij_okt.nov.2012_033
Bekijk onze foto pagina
Kees en Jose Daamen