Groene beuk

Fagus sylvatica ook wel gewone, groene beuk of beukenhaag genoemd, wordt het meest aangeplant. Hij heeft mooi, groen blad, dat in de herfst een intense, bruine kleur aanneemt. Ook in de winter is een beukenhaag aantrekkelijk om te zien, want hij behoudt in deze periode zijn bruine bladeren. Zo rond eind april verschijnen er weer jonge, groene bladeren aan de beuken.

Aanplanttijd

Jonge beukenhaagplanten met blote wortels kunnen het beste vanaf oktober/november tot maart/april aangeplant worden. Voordat je beuk aanplant, is het verstandig eerst de grond waarin de planten komen te staan te verbeteren met een bodemverbeteraar waarin een schimmel (mycorrhiza) verwerkt is. Deze zal ervoor zorgen dat de jonge beukenplanten gemakkelijk zullen groeien en verkleint de kans op uitval. Een beuk mag wel vochtige grond hebben maar kan niet tegen te natte grond. Is de plantmaat tussen 60 en 80 cm hoog, dan heb je 5 à 6 stuks per strekkende meter nodig, vanaf 1 meter hoogte haag zijn 5 planten per meter voldoende.

Snoeien

De beukenhaag moet zeker 1 x per jaar gesnoeid worden. In juni zal de nieuwe groei al gauw 10 cm bedragen. Deze maand is ook de beste tijd om de beukenhaag terug te snoeien. In september, maar niet later kun je de haag nog een keer een lichte knipbeurt geven. Snoei bij voorkeur bij bewolkt weer dit voorkomt verbranding van de bladeren door de zon.

Foto’s van onze boomkwekerij

  • planten_mei_2011,8
  • kwekerij_okt.nov.2012_038
  • kwekerij_okt.nov.2012_033
Bekijk onze foto pagina
Kees en Jose Daamen